/ / News

The Serbian City Magazine just published the first-ever interview with me in Serbo-Croatian!

Gomila mojih prijatelja je napisala knjige za mlade i odlično su se zabavljali. Moja prijateljica Kathe Koja je bila poznata horor spisateljica koja je pisala veoma živopisan horor, kada je, za svaki slučaj, odlučila da piše te skoro hemingvejske romane za mlade(ž). Iskustva koja mi je opisala su bila tako cool, pisati za decu koja ne čitaju samo iz zabave nego iz potrebe da prokljuve kako svet funkcioniše.

Povratna informacija koju je dobila je bila tako otvorena i iskrena i ona je bila tako jako, jako, jako uzbuđena da je promenila žanr.

Druga stvar koju sam želeo je bila da napišem roman u kom tehnologija zbilja funkcioniše, gde je tehnologija – prava tehnologija. Mislio sam da je young adult pravi žanr za to. U fikciji prozi za mlade postoji časna tradicija pisanja o tome kako tehnologija radi – prave lekcije – i stvarno mi se sviđao taj način rada. [Robert Anson] Heinlein je bio veliki zagovornik toga. Kada sam bio dete dosta sam saznao o finansijama i politici u knjigama kao što je Have Space Suit—Will Travel. Moja knjiga (Little Brother) je neka vrsta radikalne, političke Have Space Suit—Will Travel. Tako da se literatura za mlade nametnula kao pravi žanr za taj posao.

Intervju: Cory Doctorow

(Thanks, Zoran!)